Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2018 10:37 - Неволите на Неволята
Автор: zdravkoarnaudov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 670 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 28.01.2018 11:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 image

 

       Познавате ли г-жа Неволя?  Не, не „Воля“! Тя е една друга, също много важна позната. Питам за г-жа НЕВОЛЯ! Да. Онази, от старата приказка!

       Тя, Неволята, напоследък започна да се скапва от бачкане. И от чудене как да се оправя. „Какво им става на тия хора, бе?“ Викаше си тя в редките моменти, когато ѝ оставаше малко време за нея. (Тогава обикновено си оправяше маникюра!)  „Някога, когато бях млада, работата беше къде-къде по-проста! Най-много да отида да помагам на някои аджамии, дето им се е строшила волската кола. Или все някакви такива, прости и лесни неща. Пата-кюта, кюта-пата с теслата, и работата е опечена. И всички са доволни, че са се оправили“.

       Но напоследък, Неволята, започнаха да я викат за щяло и нещяло, за всякакви щуротии. То, и сега продължаваха да я викат за закъсали коли, ама сегашните, не са като ония, предишните. Не! При ония, старите, грабнеш брадвата, влезеш в гората, отсечеш едно дърво, малко дялкане с брадвата и счупената част е готова.

       Сега не става така! Сега, като ти спре колата насред пътя, пада голямо търкаляне в калта. И едно отсечено дърво не стига. Трябват ѝ всякакви части. И си оставаш в калта! Дори да си в компанията на Неволята, хич не е забавно! Едно време, децата от малки се учеха да секат и цепят дърва с брадва, и малко по малко, докато се научиш да цепиш, се научаваш и как да си издялкаш нов „ок“ или нов „ярем“ за колата. Сега, ако ти се счупи полуоската или някой болт, си оставаш в калта! И Неволята не може да ти помогне!

       Или пък, да вземем ремонтите по къщата и в апартамента. Едно време, като викнеш някой „уста“, всичко ще ти оправи и изпипа. И никой не се сещаше за Неволята. И тя си живееше живота! А сегашните майстори, най-често се оказват „срам за майстора“. Ще ти съдерат три кожи, и накрая пак трябва да викаш Неволята. Точно  когато се е излегнала на припек и си лакира ноктите! После отново я викаш, за да ти оправи харчовете по майсторите.

       Аз например, преди няколко години, викнах едни майстори на покриви. Първо, щом ми срязаха покрива и беше ясно, че със срязан покрив няма къде да избягам, започнаха да искат още много пари. Дадох им малко, за да се махнат. Те ги грабнаха и с неприкрита радост избягаха. Истински майстори! Дойдоха други, цяла бригада още по-големи майстори от предишните! Някои от тях ги учих как се коват и вадят пирони. Другите - как се зидат тухли. Все трудни неща за един майстор! Спомням си, как за една подпора, три пъти рязаха греда, а тя все си оставаше къса. Бяха попаднали на някакви много и опаки, и  упорити греди! А като окъсиш една греда, когато си такъв майстор, удължаването е невъзможно! За малко да ми свършат дългите греди! Явно бях попаднал на поредната бригада, която имаше девиза: „Три пъти режи и чак тогаз мери!“ Една стена, която трябваше да я вдигнат за един ден, я работиха цяла седмица. „Иначе, щяла да падне!“  Не бях чувал толкова силен аргумент през живота си! Имаха лазерен нивелир с последно поколение процесор, но нито една от гредите им не застана отвесна! Най-накрая, срещу повече пари, се разделихме и с тях.

       След тях, вече нямаше как, викнах Неволята. Един месец оправяхме заедно с нея „бакиите“ на „майсторите“, тези, които бяха поправими. Вече без майстори, работата ни потръгна без проблеми. И без всякакви харчове.

       Оказа се, че Неволята е много скромна и непретенциозна, и много работлива. Нищо, че е малко остаряла. Но си е все така всеотдайна и отзивчива! Никога не забягва нанякъде без вест. Винаги работи неотлъчно с теб. И не я мързи! Нито иска шише ракия още от сутринта, и всеки ден по десет лева отгоре за цигарки“. Нито се чуди как се коват пирони и после, как да се извадят! И мери и реже много точно!

       Със сигурност, не е добре за всички проблеми да викаш Неволята. Изобщо не е полезно за маникюра ѝ!

      Но когато неволята непрекъснато те кара да викаш Неволята? Омагьосан кръг, нали?

      А на вас, наложи ли ви се скоро да търсите Неволята?

      Ако ви се наложи, да знаете, че тя няма нито джиесем, нито мейл, нито сайт. Просто се вика по-силно, с пълно гърло:

            Нево-о-о-льо-о-о!

                 Нево-о-о-льо-о-о!

                      Нево-о-о-льо-о-о!
image



Тагове:   майстори,   Неволята,


Гласувай:
5



1. dolsineq - Предстои ми да ремонтирам стара ...
28.01.2018 11:21
Предстои ми да ремонтирам стара лятна стая и съм пред същите проблеми изправена, дано не се нал
наложи с Неволята да завършим ремонта само...;)
цитирай
2. zdravkoarnaudov - Желая успех и по-добър късмет!
28.01.2018 11:28
Желая успех и по-добър късмет!
цитирай
3. emelika - Неволята
04.02.2018 15:26
Виках я често преди. Пък тя все заета. Млада беше, по ергени търчеше. Но и туй до време - буклите и се рошнаха ,мини поличката отесня, герданчето се скъса ...Дойде без покана. Присяда до камина и току ми припира - "Примъъък, отмъъък!"...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravkoarnaudov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 138392
Постинги: 76
Коментари: 90
Гласове: 392
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031