Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2018 10:30 - Опит за теоретичен принос към неевклидовата геометрия на Любовния триъгълник
Автор: zdravkoarnaudov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1103 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 04.02.2018 17:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                image 
Със сигурност знаете какво е Любовен триъгълник, нали? Дори да не сте попадали в неговата конфигурация ( слава богу и аз не съм), знаете що е то. Геометрична фигура, изобразяваща любовните отношения на поне трима души. И макар че се описва с една сравнително проста геометрична фигура - фигурата „триъгълник“, то свойствата които има тази конфигурация, далеч надхвърлят правилата на евклидовата геометрия, която познаваме. Просто, защото са намесени човешки отношения, изгарящи страсти, различни характери, желания и възможности. Едно е сигурно – науката, която го описва, е една от най-комплицираните. Попадналите в този „нестандартен триъгълник“ никога не се измъкват без рани в душата. Попаднали в него, някои потъват и изчезват безследно, други само са  наранени. Тази стихия не оставя без последствия никой, който е попаднал в окото
ѝ.

       Но аз бих искал да се съсредоточим по-скоро в забавния и любопитен „геометричен“ аспект на тази житейска ситуация, без да корим и обвиняваме и без да обиждаме никого. На всеки може да се случи!

       Нека да се хванем за понятието „триъгълник“ и да се освободим от изобилните емоции, които винаги го изпълват.

      Ако някой от читателите е преживял драма в такава конфигурация, нека просто да не чете, за да не се натъжава или ядосва.

      Декларирам също, че написаното тук е чисто теоретичен  продукт. Инспириран е изцяло от прекалено гледане на турски сапунени сериали и  не се основава на  опита на автора или на никой от неговите познати.

      Поради тази причина, още от сега свалям от себе си всякаква отговорност, ако някой реши да използва прочетеното тук за разрешаване на съществуващ любовен триъгълник или за забъркване в нов такъв. И накрая някой да вземе и да ми се сърди! Също така, цитираните имена не отговарят на реално съществуващи хора. Те са изцяло измислени и са само с цел илюстрация!

       Изказвам хиляди благодарност на сценаристите на турските сериали и на авторите на заглавия в интернет от рода на „Пет причини да станете част от …….. или нещо друго подобно“, които ме снабдяват с изобилен материал за размисъл по темата.

Използвани основни понятия:

ЛЮТ – ЛЮбовен Триъгълник. От тук нататък ще използваме за улеснение това съкращение за Любовен триъгълник. Да не се бърка с „люто“.

ЕТ - Евклидов Триъгълник. От тук нататък ще използваме за улеснение това съкращение за Евклидов триъгълник. Да не се бърка с Едноличен Търговец! 

       Това е триъгълник, който е известен с това, че има доста аномалии, в смисъл, има известна нестандартност, неправилност в него. Например, триъгълникът по принцип е двуизмерна фигура.  Но тук, в ЛЮТ трябва да добавим още един параметър, който в ЕТ не съществува – времето.

       Всеки ЛЮТ съществува за определено крайно време! А както знаем, времето се смята за четвъртото измерение в нашия свят. Т.е., прибавен към другите две измерения на фигурата, ЛЮТ става триизмерен! Изглежда двуизмерен, но всъщност е триизмерен. Изглеждат едно, а всъщност е друго. Сиреч, има ИЗМАМЕН характер!

      Нека да допуснем, че ъглите му са означени с буквите Б, К и П (да не се бърка с партията БКП). В смисъл Бонка, Кирчо и Пенчо. Веднага се забелязва още едно ново свойство на ЛЮТ- ъглите му имат род. Женски и мъжки. Тези ЛЮТ обикновено не са справедливи за никой от участниците. Но може да се различат три различни страни: Виновна, Оръдие и Жертва – означаваме ги съответно с буквите ВОЖ. След последната буква няма Д! А когато свойството „жертва“ се присвои на единия от ъглите, то той се нарича „ТЪП“.

       Ако в ЛЮТ има два върха от мъжки род, то тогава е възможно виновният връх да е от женски род, а жертвата да е от мъжки. Но тук има един частен случай, при който е възможно жертвата да е и от женски род. Ако пък в триъгълника има два женски върха, например Жанет и Анет, а мъжкият връх е Радо, обикновено жертвата е от женски род. Но и тук има вариант, при който е възможно жертвата да е от мъжки род. Изобщо, геометрията на ЛЮТ е една от най-комплицираните. А има и още по-екзотични конфигурации, които тук ще пропуснем.

       Този триъгълник го означихме със съкращението ЖАР – ЖАНЕТ, АНЕТ и РАДО, но това не означава непременно, че във връзката им е вложена жар или че могат да се надяват на Жар-птица, както русите наричат птицата Феникс. В смисъл, не трябва да се надяват някоя загубена любов да се върне от пепелта! Също както никой не се връща от Бермудския триъгълник!

       ЛЮТ обикновено се основава на пазенето на тайна. На липсата на информация. Това е основно правило при тази геометрична фигура!  Обикновено, единият връх на ЛЮТ не знае какво правят другите два. За целта се използват прикрития  като „командировка“, „пиене на кафе с приятел“, „много работа“ и други подобни. Обикновено при отпадане на прикритието „командировка“, се използват помощни средства като „гардероб“, „съседна стая“ „балкон“ или просто пространството под леглото. Именно поради забравените неща в къщи, лошата организация на фирмите или транспорта се случва да се провалят командировки, а това най-често води до появата на информация, че от предишната проста и спокойна фигура „ОТСЕЧКА“ вече се е появил „ТРИЪГЪЛНИК“. Този процес, да разбереш че си част от такъв триъгълник, е доста нервен и болезнен.

       Обикновено двата върха или ъгъла на триъгълника започват да си задават много въпроси, често оставащи без отговори. Обикновено се търси отговор на въпроса, дали новият ъгъл е по-голям или по-малък? Или дали е по-красив?

       При ЛЮТ, както вече споменахме, важна роля играе информацията, или по скоро нейната липса. Обикновено, когато няма информация по отношение на триъгълниците, те са в относително стабилно състояние. Но появяването на информация обикновено води до процес на разпад на ЛЮТ.

       Как се прекратява любовен триъгълник? Не съществува абсолютно универсално и правилно решение! Особена роля в този процес играе взаимодействието с една друга геометрична фигура, която в евклидовия вариант не съществува като понятие - тя е с формата на проста неопределена КРИВА и се нарича "КЛЮКАРКА". Можем да я бележим с буквите КЛЮ  и тя обикновено е разположена в съседство с триъгълника (ЛЮТ). Може да се означи и просто с понятието „КОМШИЙКА“.

       Обикновено КЛЮ съобщава на единия връх от ЛЮТ, че останалите два върха са свързани с пряка линия помежду си  (ОТСЕЧКА) или че са се слели в една точка и това довежда до процес от бурни събития, често съпроводени със синини по единия връх, по двата или и по трите едновременно, като докато това се случва, триъгълникът е в неопределено, недефинирано състояние. В по-тежки случаи, когато третият, измамен връх е много лют, вместо синини се появяват червени петна по носовете или върховете на другите две точки на ЛЮТ.  И това води  до начало на фазата на прекратяване на фигурата. Или до крайна декомпозиция и разпад във вид на самостоятелни точки.

       Много важна роля напоследък играят и технологиите в процеса на разпадане на ЛЮТ. Но разбира се, те са много важни и при образуване им!  Например, да допуснем че  върховете Б и К се радват на живота, а П ги следи по джи-пи-еса или ги подслушва и изобщо не се радва, то ако действието е успешно, отново може да се стигне до изкривяване на някой ъгъл или поне на носа му.

       Обикновено трите върха на ЛЮТ не се събират на едно място, освен в случаите, когато Б и К са наказвани в момента от П (в случай на НЕСПРАВЕДЛИВ ЛЮТ) или когато поне единият от ъглите не знае за връзката между другите два.

       В случай, че  трите страни на ЛЮТ имат нулева дължина, или разстоянието между върховете на триъгълника е нула (0) т.е. и трите върха се събират в една точка, то тогава ЛЮТ се означава  с простото понятие „ТРОЙКА“. Няма да разясняваме подробностите. Но не е същото като „Руска тройка“. Изобщо не е! Но тук също има особености .

        Обикновено ЛЮТ са от тип НЕСПРАВЕДЛИВ за всички страни,  върхове и ъгли в него. Ако имаме случай на ЛЮТ от тип СПРАВЕДЛИВ, то той отново може да е изроден триъгълник от тип  „ТРОЙКА“.

        Невероятно, но в  ЛЮТ може да има два, три или повече прави ъгли! Всичко зависи от гледната точка, от която се наблюдава даден ъгъл. Например,  в ЛЮТ е възможно, за разлика от ЕТ, да има три прави ъгъла! Тогава правилото от евклидовата геометрия, че сборът от трите ъгъла в един триъгълник дава 180 градуса, не важи! Тук сборът може да достигне и 270 градуса, че и до повече! Например в случаите, когато имаме два тъпи ъгъла от мъжки род и един красив прав от женски!

       Освен прави ъгли, за разлика от ЕТ, тук се въвежда едно ново понятие като  „КРИВ ЪГЪЛ“. Обикновено те са повече от един. Не може да се специфицира точно в какво е крив дадения ъгъл, просто се приема, че е „КРИВ“!

       Възможно е да има ЛЮТ с три криви ъгъла. Но е възможен частен случай с три прави и три криви ъгъла едновременно!!!

       Когато един от ъглите на ЛЮТ се наблюдава от неговия собствен връх, той винаги изглежда като „ПРАВ“. В противовес, когато даден ъгъл от ЛЮТ се наблюдава от срещулежаща страна, е възможно да има известна двойственост или така наречената ДУАЛНОСТ. Да е едновременно и „ПРАВ“ и „КРИВ“. Или иначе казано, в случая на триъгълника ЖАР, ъгълът Ж, гледан от точката Р да изглежда като „ПРАВ“, а гледан от точката А на ЛЮТ да изглежда  като „КРИВ“. Тук за пълнота ще споменем някои случаи на ъгли от ЛЮТ, които имат определен самокритичен поглед. Тогава е възможно гледани дори от прилежащият им връх, да изглеждат отново „КРИВИ“. Тогава за определяне на ъгъла обикновено се използва формулата:
                           (САМ + СЪМ + СИ)*1 = КРИВ2 
       Друга разновидност на ЛЮТ имаме, когато единият от ъглите му е „ПОСТОЯННО ПРОМЕНЛИВ“. Т.е. този ъгъл никога не е един и същ. Тези триъгълници се характеризират с много висока неустойчивост.

       Една от трудните за преодоляване причини за появата на ЛЮТ е, когато в съседство на обикновената нормална „отсечка“, отбелязана с буквите Б и К се появи една особена, по-рядко срещана геометрична фигура с параметър МИЛИОНЕР.

       Когато тази странична фигура стане съседна на БК, тя обикновено става част от един преходен ЛЮТ, който бележим  с буквите БКМ. Но  обикновено този триъгълник е много неустойчив във времето и бързо се изражда в новата  отсечка  БМ. Но и това трае само, докато параметърът МИЛИОНЕР не се превърне в  „СРЕДНО БОГАТ“ или направо в „БЕДЕН“, и тогава следва разпад на отсечката до свободни точки.

       Някои други изследователи на проблема твърдят най-общо, че има три центъра, които управляват преживяванията: единият отговаря за страстта, другият - за привързаността, третият – за романтичните отношения. Но понеже никой не е идеален, всичко хубаво не винаги се намира на едно място, в една кошница.

       Както беше казал някога известният френски комик Колюш (на френски Coluche - Michel Gerard Joseph Colucci ) - „Ако искаш добър, красив и богат мъж, вземи си трима!“

       Такова действие със сигурност води до нова геометрична фигура – любовен четириъгълник, наречен „ПОЛИАМОРИЯ“, или в нашата система на означения - ЛЮЧ и тази фигура също не е от стандартен тип.

       Твърди се, че преди появата на всеки ЛЮТ, предишната фигура, от която той е произлязъл е имала свойството „МОНОТОННОСТ“. Но причината може да бъде всякаква!

       Един от механизмите за образуване на ЛЮТ е самозащитата и страха. Например, имаме една прекрасна  нормална „ОТСЕЧКА“ която свързва две точки, и когато едната от тях се страхува да не загуби другата, решава да си създаде една „паралелна“, резервна отсечка с трета точка. В действителност новата „ОТСЕЧКА“ може да не е нито паралелна, нито наблизо, но дори разпределени в пространството и времето, те вече са свързани в една позната фигура, която вече обсъждаме, а именно – ЛЮТ. Често някой от ъглите в ЛЮТ може да е в едно особено близко, но двойствено състояние, наречено „БЛИЗКА ПРИЯТЕЛКА“ или „БЛИЗЪК ПРИЯТЕЛ“. Бележим ги с буквите БЛП. И макар че могат да имат различен род, свойствата им и участието им в ЛЮТ винаги са подобни. Има вариант, при който вместо БЛП, това да е БЛК. С буквата „К“ бележим параметър „КОМШИЯ“ или „КОМШИЙКА“.

       Един екстремален случай на ЛЮТ може да имаме, ако един или повече от ъглите са от Близкия изток, Балканите или Апенините. Тогава триъгълникът може да бъде много по-опасен и от Бермудския триъгълник.

       При разпадане на ЛЮТ, гарантирано всички компоненти на триъгълника страдат. Обикновено са наранени всички страни.

       Математическият апарат за описване и решаване на този вид триъгълник винаги е изключително сложен и може да докара до криза натоварените да му намерят решението. Отношенията между компонентите са сложни за разбиране не само погледнати отвътре, но и отвън. Но е най добре да се остави решаването им отвътре. Външната намеса може да доведе само до нови, непредвидени колизии.

                                 *

       Това изследване не твърди, че е изчерпателно. Някои аспекти нарочно не са засегнати. Възможни са множество нови, неописани свойства и параметри на този  вид триъгълник. Авторът си запазва правото да работи по темата за доизясняване на проблематиката.

       Но каквото и ново да бъде направено, сложността винаги ще съществува и даже ще се задълбочава.

 

Математик-изследовател- ЗТА, 02.02.2018

 

Използвани материали:

1.      Турска сапунка „Х“, серия 1,2,3, и т.н., вкл. до 329 серия

2.      Интернет рубрика „ Пет начина да накараш гаджето си да…….“




Гласувай:
3



1. krumbelosvet - Триъгълникът
03.02.2018 14:09
Блазе ви, че сте стигнали да триъгълник, и то теоретично. А в практиката кви МНОГОЪГЪЛНИЦИ ИМА.!!! Живи, подвижни, остоянно добявят и губят бедра...
цитирай
2. zdravkoarnaudov - Триъгълникът
03.02.2018 14:21
Съгласен съм с Вас, но те са предмет на друга,много по сложна от научна гледна точка разработка - специално за многоъгълниците!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravkoarnaudov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 139515
Постинги: 76
Коментари: 90
Гласове: 392
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930