Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2018 18:03 - Внимавайте какво си пожелавате от Дядо Коледа
Автор: zdravkoarnaudov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1690 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 05.02.2018 08:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

        Навестявал ли ви е Дядо Коледа? Аз доскоро, има няма до преди тридесетина години, само смътно бях чувал за него. В ъгълчето, където живеем, Дядо Коледа почти не се вяскаше. Нямаше ги елфите, за които бях чувал, че му помагали. Нямаше го Рудолф. Нямаше ги и другите елени. Бяха ни отписали тотално. Злите езици разправят, че на границата не са им издавали визи, или пък, че РВД не им е давало въздушен коридор. Само се чудя, как ли са спирали летящата му шейна, но това е друг въпрос. Знам само, че тайничко се е промъквал тук-там. Нелегално! Много тайно!

       Но иначе, бяхме запленени от способностите на веселяка Дядо Мраз. Той преминаваше свободно през въздушното ни пространство, сякаш че си беше у дома и нямаше никаква опасност космическото ПВО да го уцели случайно. Нашият свят беше тотално обсебен от него и целия му антураж. Вместо елфи, бяхме снабдени с цяла сюрия способни и работливи джуджета. Всяко от тях имаше чукче и правеше много играчки. Най-вече дървени камиончета. Но пък имаше един страхотен бонус, с който дядо Коледа и до сега не разполага – Дядо Мраз имаше красивата Снежанка, или Снегурочка, както още обичаше да ѝ казват на галено. Не се знаеше каква му се пада. Дали му е внучка, или пък са някаква друга рода, няма значение!

       Напоследък Дядо Коледа доста се е замогнал. Явно бизнеса му върви „на шест“. Чуваме, че „Космическите сили“ на САЩ следели и подпомагали полета му по света. Че имал горска хижа в Лапландия. А на Дядо Мраз никой не знаеше къде му е зимната дача. Нито работилницата на джуджетата. Бяха тотално засекретени. Дано само да не са били в Сибир!

       Подозирам обаче, че двамата, макар и задочно, са се познавали много добре. Даже и сега се познават! По какво съдя ли? Ами-и, има много странични признаци за това!

       И двамата се обличат по една и съща мода. Дядо Коледа има червено наметало. Дядо Мраз също! Дядо Коледа има червени ботуши. Дядо Мраз също!

Спомняте си тази песничка:

                          С червените ботуши,

                          Потропва дядо Мраз и т.н.

       За тези странни факти имам някои лично мои предположения.

       Или, че имат добро корпоративно разузнаване и си крадат модните идеи един от друг, или просто някой хитър моделиер ги облича и двамата. Или пък, просто и двамата минават „тънко“ и си купуват наметалата и ботушите от Китай.

      Същото подозирам и за прическите. Много странно и на двамата белите бради са накъдрени по един и същи начин. И веждите са им извити по една и съща мода. Просто да не повярваш колко са ревниви един към друг. И на двамата носовете им странно еднакво са зачервени и подпухнали. Дали е от вятъра, който ги брули докато хвъркат с шейните, или просто се сгряват с една и съща напитка в някоя обща и тайна кръчма?  Същото може да се каже и за шейните, в които се возят. Досущ са еднакви.

      Но да не се отплесвам от повода, за който ви пиша това изложение. Да си дойдем на думата. Най-после, и в моята къща беше наминал Дядо Коледа. Да!

       Ще попитате, какво ти донесе?

      -Нищо!

       А как разбрах ли?

      -Ами просто беше ми повредил кухненския котлон!

       Ще си кажете, „Ами, като не си слушал тази година…“.

       -Не! Даже много слушах!


image

       Дядо Коледа, вместо подарък, беше ми оставил следната дълга извинителна бележка, едно цяло писмо:

       „Скъпи Здравко! Ти не си ми писал писмо, но аз зная колко много си слушал през тази година! Зная и колко много искаш да имаш по-добър котлон от стария, нищо че стария ти служеше прекрасно. Тази година имах много странни и сложни поръчки от малките, и не можах да сколасам. И на мен ми се случва понякога! Извини ме, но ти вече си пораснал, даже леко си поодъртял и нямаш предимство пред децата! Затова ти повреждам стария котлон, за да е сигурна работата, че ще имаш скоро нов! И прехвърлям поръчката на Дядо Мраз и джуджетата. Напоследък с  него работим в комбина. Той ми е нещо като подизпълнител и каквото не съм успял да изпълня по Коледа, му прехвърлям на него. Той и без това напоследък няма много работа. Така че, за Нова година, чакай подарък! Този път от мен, само толкова!

       Твой – Дядо Коледа!

       Хо, хо, хо!

      P.S. Извинявай, още нещо съвсем дребно! Докато се спусках през твоя комин, понеже ми е за пръв път, бях изненадан, че накрая той завършва с много неудобен за мен аспиратор. Докато се промушвах през него, ти счупих и  едната му „луничка“.

      Хо, хо, хо!“

                                    *
     Така че, остават още няколко дни до Нова година, в които ще треперя в очакване дали поне Дядо Мраз ще намери време за мен, въпреки че съм слушал толкова много през цялата година. И дали в чувалчето му ще има нова „луничка“ за моя аспиратор, или поне един нов котлон.

      В противен случай, следващите неделни палачинки са тотално обречени!

      А на Вас, Дядо Коледа какво ви донесе? Или и Вие останахте на милостта на Дядо Мраз?

 

София, 25 Декември 2017, З.Т.Арнаудов

 image




Гласувай:
4



1. saankii - глупости...
04.02.2018 21:04

гоолеми..
цитирай
2. however - това, че нещо не сте разбрал/а..
05.02.2018 15:05
не го прави глупости - нито малки, нито големи :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravkoarnaudov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 139541
Постинги: 76
Коментари: 90
Гласове: 392
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930