Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2018 20:46 - Румен Радев: Днес България е република. Но чиста ли е? Свята ли е?
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 689 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Възпоменателна церемония по повод 145 години от гибелта на Васил Левски
 

Републиката на Апостола принадлежи на всички граждани, а не на шепа хора. В нея отечеството не се бърка с бащиния, а законът е за всичк. В чистата и святата република лъжата е позор, а човек тежи според делата си, каза в словото си държавният глава.

 

 

България отбелязва 145-та годишнина от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Паметта му бе почетена с шествие-поклонение пред паметника на Левски в центъра на София.

 

Президентът Румен Радев произнесе слово и поднесе венец пред паметника на Васил Левски.

 

"Днес България е република. Но чиста ли е? Свята ли е? Републиката на Апостола принадлежи на всички граждани, а не на шепа хора. В нея Отечеството не се бърка с бащиния, а законът е за всички", каза в силното си слово държавният глава. 

 

Радев посочи, че гробът на Апостола на Свободата все още не е известен.

 

На поклонението присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, патриарх Неофит, вицепремиерът Каракачанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, министри, депутати и много граждани.

 

Публикуваме пълния текст на словото на президента на България Румен Радев:

 

Преди 145 години тук - на това място - увисва на бесилото Ваил Левски. Гробът му е неизвестен, но заравяйки Левски, поробителят зарови зърното на Свободата, което покълна и роди днешната България. От Апостола пазим едно тефтерче, кичур коси и кратки писма. Но те струват повече от доктрина, учат ни, че дела трябват, а не думи. Дават ни вяра, че времето нас обръща, но и ние него обръщаме.

 

Днес сме република, но чиста ли, свята ли? Циниците приемат тези въпроси с презрение, както други в онези години вземат Апостола за луда глава и мечтател.Тях обаче времето ги отнесе, а пред бесилото на Дякона се покланяме всяка година.Идеалът на Левски за чиста и свята република е дългосрочна програма, много време трябваше, за да стане България република. А колко още ще трябва, за да стане тя чиста и свята? Това зависи от нас. Това зависи от нашата гражданска отговорност, от нашата гражданска позиция. Битката за законност и справедливост е задача на всяко поколение, нашето още не я е постигнало.

 

Републиката на Апостола принадлежи на всички граждани, а не на шепа хора. В нея Отечеството не се бърка с бащиния, а законът е един за всички.  В чистата и святата република лъжата е позор, а човек тежи според делата си. В нея думите са свят ангажимент, каквито са думите в тефтерчето на Апостола. "Нашите българи желаят свободата , но я приемат ако някои им я поднесе в къщите на тепсия", пише Левски и още - "не си народен, ако знаеш народното зло и не го казваш". Тези прости думи описват цялата българска драма. Робството ни е приучило да се съобразяваме със злото и силата. Но, за да бъдем свободни, трябва да победим унинието и примирението вътре в нас.

 

Преди век и половина един монах от Карлово заложи живота си, за да изкупи свбодата си, нашата свобода. Левски предизвика цяла империя и спечели облога си. Той пожертва живота си, но спечели за цял народ. Неговият блян не остарява с годините. Ние, днешните българи, сме призвани с нашите дружни усилия да сбъднем идеала на Левски.

Заради него, заради себе си и заради нашите деца.

 

Поклон пред паметта на Апостола на свободата!

 

Архиерейската панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски беше отслужена в храма "Света София", последвана от литийно шествие. В традиционно шествието се включиха вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, омбудсманът Мая Манолова, зам.-кметът Тодор Чобанов, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски” ген.-майор Груди Ангелов, председателят на БСП Корнелия Нинова, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, предсдателя на ДПС Мустафа Карадайъ, общински съветници и депутати. Шествието се предвождаше от представители на Българската православна църква.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза в словото си: "Свели глави пред мястото на бесилото на Апостола, да поискаме прошка. Прости ни, че понякога губим вяра. Ти положи най-здравите основи на нашето историческо пробуждане. Такава смелост и вяра в бъдещето. Всяка негова стъпка бележи несломимата му вяра в българите, които могат да вземат свободата в ръце и да я заслужат. Днес всеки пази свой паметник на Левски в сърцето си. Поклон пред паметта му".

 

 


image



Гласувай:
3



1. sande - Не е нито миста1 нито свьта , защото ...
20.02.2018 09:28
Такива майкопродавци като Радев са президенти и политици !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1172204
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031