Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2018 08:37 - Летящо тайванско "куче"
Автор: zdravkoarnaudov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 701 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 20.02.2018 23:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


               image

       В навечерието на китайската Нова година сме. Годината на земното  куче! И това ме върна в спомените ми преди много, много години, когато по това време бях в командировка по тези места.

       Бяхме трима колеги - аз, колежката Е. и колегата М. Бате М.! Всички така му казваха. Бяхме на посещение при един търговски партньор в Тайван. Това посещение се беше проточило много и пътуването ни беше изпълнено с куп забавни моменти и обрати. Трябваше да минем през Лондон, но не стигнахме до там, а се наложи да останем във Франкфурт, а после да посетим Бон. Нямахме виза за Тайван и трябваше да я получим с препускане по немските магистрали между Франкфурт и Бон. В близка среща с китайската "тайванска" дипломация докато успеем да си получим визата.

       Претърпяхме своеобразен "арест" на летището в Банкок, защото бяхме „from communist country”. Закуската на колегата ни в Тайпе беше нещо като лястовиче гнездо, което трудно се ядеше. „Бате М.“  беше кулинарен експериментатор и искаше да опита всички местни деликатеси. Аз не рискувах толкова и си бях поръчал стандартен "American breakfast".

       На една от вечерите в тайвански ресторант дълго избирахме блюдата. Менюто беше напечатано на лъскав картон с цветни снимки на всички блюда. Внимавахме много! В тази част на света има доста необичайни за нас блюда. И в Китай, а  и в Корея! И не знам как стигнахме до темата, но в един момент любезните домакини ни посочиха и едно такова блюдо, приготвено с кучешко месо. Ние също обичаме кучетата, но чак пък толкоз! Това беше твърде прекалена любов! Но тук това си беше в реда на нещата. За нас това стана ясно, особено след като бяхме посетили предната вечер "Night market"-а на Тайпе. И бяхме станали свидетели, как там можете да хапнете на крак всичко - от мравки до прясно одрани змии.

       Беше много интересна командировка. Посетихме фирмената централа на партньорите и една от фабриките им. Пътувахме някъде из провинцията, за да посетим парк на миниатюри. Присъствахме на чаена церемония в една крайпътна чайна, досами чаената плантация. Беше интересно. И много студено!

       Но спомените ме върнаха тогава, когато вече бяхме в самолета, на път за Сингапур. В последната седмица преди Китайската Нова година, която изкарахме в Сингапур на плажа в едно приятно безвремие!

        Пътувахме с Боинг 747 Джъмбо. По време на полета дойде време за хранене. Стюардесите започнаха да сервират храната. Но предварително мина една от тях и взе поръчка от всеки пътник - и имаше по три възможности в менюто. За първата разбрах. За втората - рибата, също разбрах, но третото наименование ме затрудни. Не разбрах точно какво ми избърбори стюардесата! Освен това, всички бяхме с пресния спомен от разговорите в ресторанта в Тайпе. Кой знае какво бях чул и какво си представих  тогава? Поне по онова време, не беше толкова лесно да разбирам „китайския английски“. Може би точно поради нивото на моят английски!

       Аз не рискувах и взех първото, пилешкото с ориза! Колежката си взе риба. С нея бяхме един до друг. А „бате М.“  беше малко по-назад. Не знаехме какво си е поръчал.

        Свърши обяда. По едно време се събрахме и решихме да разкажем кой какво е обядвал. И „бате М.“  гордо декларира, че е ял „куче“! И настояваше, че е много вкусно.

       Макар че колегата ни говореше четири езика, явно и неговия английски можеше да го подведе понякога. И както се разбра, със сигурност в групата имахме по-добър в „китайския английски“ от нас двамата! До мен колежката Е. се смееше опровергаващо.

        Всъщност, екстравагантната гордост на колегата, че е хапнал кучешко, беше напразна. В шумния салон на самолета и особено когато ти говори китайска стюардеса, понякога трудно се различават някои английски думи.

       Предубеждението е много измамно нещо! Този път гастрономическият му  експеримент  се беше провалил тотално! Сготвеното “тайванско“ куче" беше куче само в неговите предубедени представи! 

       Duck и Dog!  Ducky1 Dog! Ducky Duck! Duck вместо Dog!

 

       Просто „бате М.“ беше хапнал най-обикновено печено патешко по китайски, представяйки си, че яде куче! Всъщност, "Летящото тайванско куче" си беше най-обикновена тайванска патица!

                              image

 Поуката: Не трябва да бъдем предубедени! И трябва да усъвършенстваме както езика и сетивата си, така и чуждите си езици!

Така ще разбираме по-добре хората срещу нас!

Здравко Арнаудов, 16.02.2018

 

[1] Meaning fine, OK, or allright.

 




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zdravkoarnaudov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 138413
Постинги: 76
Коментари: 90
Гласове: 392
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031