Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2018 22:47 - Влиянието на “Големия взрив“ върху вкуса на пълнените чушки
Автор: zdravkoarnaudov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 482 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.03.2018 14:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 image
 
               Едно леко намигване в памет на великия Стивън Хокинг

                                                                                             "Гледайте нагоре към звездите,
                                                                                              а не долу в краката си.
                                                                                              Опитвайте се да осмисляте това,
                                                                                              което виждате и се чудете
                                                                                              защо съществува Вселената.
                                                                                              Бъдете любопитни".


                                                                                              "Животът щеше да е трагичен,
                                                                                               ако  не беше забавен"
                                                                                                                             Стивън Хокинг

            Замисляте ли се понякога за това, как нещата от далечното ни миналото ни влияят? Как някои наши наглед дребни действия и постъпки, а и не само наши, често необмислени и прибързани, оказват влияние на по-нататъшния ни живот? Как често пъти го променят радикално и ни правят доволни и щастливи от последвалата ситуация или пък ни правят нещастни и ни подлагат на огромни изпитания?

            Аз си признавам, че макар да съм зодия „Скорпион“, често минавам по-съкратената процедура, без много да му мисля. Но вчера, една дребна случка от ежедневието в кухнята, ме накара дълбоко да се замисля за това.

            Какво се прави обикновено в кухнята? Готви се! Бях запретнал ръкави, за да приготвя вечерята - „Чушки пълнени с кайма и ориз на фурна“. И започвайки готвенето, изобщо не подозирах, че нещо, случило се, или пък не преди 13,7 милиарда години, ще ме разтърси и ще накара ориза ми да загори.

            „По телевизора“, един брадясал водещ учен обясняваше как вселената някога била като една малка точка, сиреч колкото малко оризово зърно, даже още по-малка. И като прегряла, и… избухнал "големия взрив"1 . Как започнала да се разширява…, та чак до сега! И всичко което ни се случва понастоящем, произтича от тази стара, позабравена и спорна случка. И всичко това единствено като избухнала тази малка точка! След като прегряла!

             Сякаш минах в друго измерение и изведнъж осъзнах, че току що лекомислено бях изсипал да се подгряват в моя горещ тиган няколкостотин, или няколко хиляди, или даже милиони потенциални „Big Bang”-а под формата на чаша с ориз. Чак се притесних, като си представих какви ще са последствията за моя свят, когато тези „точки“ избухнат, достигайки необходимата температура. Това можеше да се случи след няколко минути, няколко години, хилядолетия или след още 13,7 милиарда години. Кой ги знае кога щяха да се подгреят тези „първични атоми“ до критичната температура? Можеше само да се гадае.

            И както витаех между галактиките, притеснен и замислен за бъдещето на света, до мен започна да долита някаква странна лютива миризма. Може би беше резултат от някаква видоизменена форма на първичния нуклеосинтез2? Не знам как, но това изведнъж ме върна в реалността. Аз си седях в моята кухня, между телевизора и кухненската печка, от към която просто миришеше на загорял ориз.

          Така че, ако  усетите във въздуха да се носи някаква странна лютива миризма и да получавате смущения в емисиите на телевизионните сапунки, не се плашете!  Все още не е избухнала нито една нова вселена! Просто миризмата е от моята загоряла, леко подлютена смес за пълнени чушки, а смущенията в телевизорите са единствено в резултат от „реликтовото“ топлинно излъчване на моя кухненски тиган с дебело чугунено дъно.

           Прав беше някога баща ми, като ми казваше, да не нося две дини под една мишница, или, с други думи, да не се хващам с две занимания едновременно. А освен това, и най-малкото камъче е способно да обърне колата, а щом е най-малко, защо да не е колкото зърно ориз?

           В личен план, отнесено към настоящия момент, който е няколко минути, няколко години, хилядолетия или още 13,7 милиарда години до следващия взрив на вселената, печените чушки с кайма и ориз на фурна станаха супер вкусни, въпреки всичките космогонични перипетии.

Е, това беше!

 

Здравко Арнаудов, 26 Октомври 2017


[1] Big Bang Theory – „Теорията за Големият взрив“ е космологична научна теория, описваща ранното развитие на Вселената.

 

[2] нуклеосинтез (от лат. nucleus «ядро» и гръц. σύνθεσις «съединяване») - природен процес на образуване на ядра  на химически елементи, по-тежки от водорода.

 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zdravkoarnaudov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 140056
Постинги: 76
Коментари: 90
Гласове: 392
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930